Jak czytać skład dań gotowych?

Nie ulega wątpliwości, że gotowe dania mogą być ogromnym ułatwieniem dla zabieganych. Warto jednak zadbać nie tylko o oszczędność czasu, ale i o swoje zdrowie.

Dlaczego warto zawsze przeczytać skład gotowego obiadu?

Na samym wstępie należy wskazać, dlaczego analiza składu gotowego dania jest dobrą praktyką. Faktem jest, że wszystkie dostępne na rynku produkty spożywcze są bezpieczne dla naszego zdrowia. Oznacza to jedynie tyle, że ich spożycie nie wywoła negatywnych skutków. W praktyce znaczenie ma jednak zupełnie coś innego!

Dania gotowe, które widujemy w sklepach, można podzielić na dwie grupy. Niektóre z nich są zupełnie bezwartościowe, inne zaś w ogóle nie odbiegają od domowego obiadu, który przygotowałbyś samodzielnie. Jak to sprawdzić? Oczywiście czytając skład!

Analiza składu gotowych dań obiadowych

Każdy producent dań obiadowych musi obligatoryjnie umieścić skład produktu na etykiecie. Gdy sięgniesz po gotowy posiłek, zwróć szczególną uwagę na początek listy. Zasada jest prosta – to, co zostało wymienione w pierwszej kolejności, stanowi większą część całego posiłku. Z kolei im dalej początku, tym mniejsza zawartość danego składnika w produkcie. W zależności od rodzaju posiłku, warto, aby u szczytu listy były takie produkty jak np. mięso.

Na samym końcu składu często znajdują się pewne kody, które budzą wątpliwości. Mowa tu oczywiście o wszelkich „E”, których zdecydowanie warto unikać. Są to bowiem barwniki, konserwanty, przeciwutleniacze i tym podobne substancje. Pamiętaj, że jeżeli dany składnik ma obcą dla Ciebie nazwę, możesz odnaleźć informacje na jego temat w Internecie.

Zwróć także uwagę na rozkład makroskładników. Jeżeli jesteś na diecie, istotne mogą być takie informacje jak kaloryczność, zawartość białka, tłuszczów czy węglowodanów.