Fakty i mity na temat szkodliwości konserw

Coraz większa świadomość dotycząca jakości spożywanych produktów sprawia, że Polacy eliminują ze swojej diety niezdrowe, przetworzone produkty. Jednak pośpiech, który towarzyszy nam na co dzień sprawia, że często alternatywą dla przygotowanego samodzielnie posiłku jest kupno gotowych produktów. Sięgnięcie po konserwę mięsną w puszce czy słoiku w przerwie od pracy pozwala na zaspokojenie głodu. Wiele osób ma jednak wątpliwości co do jakości takiego posiłku. Jakie są fakty i mity na temat szkodliwości konserw i czy można kupić zdrową konserwę?

Ilość składników odżywczych w daniach w puszkach i słoikach 

Jedną z największych wątpliwości, które budzą konserwy, jest ich jakość. Wiele osób uważa, że potrawy w puszkach mają mniej wartości odżywczych niż dania świeże i mrożone. Jednak jest to mit. Większość składników, w które bogata jest żywność, pozostaje na podobnym poziomie po puszkowaniu. Oprócz tego proces nie wpływa na tłuszcze, węglowodany i białko, co jest szczególnie ważne w przypadku dań mięsnych.

Minerały i witaminy, które są rozpuszczalne w tłuszczach (na przykład A, D, E, K), również zostają zachowane w konserwach. Z uwagi na to, że konserwowanie często wiąże się z zastosowaniem wysokich temperatur, w procesie mogą zostać uszkodzone witaminy B i C. Żywność w puszce może być dobrym źródłem witamin i minerałów ważnych w diecie. Wybierając odpowiedni produkt, należy jednak pamiętać, by nie sięgać po wgniecione czy popękane puszki, ponieważ takie uszkodzenia mogą powodować zanieczyszczenie konserw.

Czy konserwy mogą być zdrowe? 

Wiele osób obawia się kupowania konserw z uwagi na to, że nie są zdrowe. Jest to jednak kolejny mit, ponieważ na rynku dostępnych jest wiele konserw czy pasztetów, po które warto sięgać. Należy jednak pamiętać, aby wybierać tylko takie produkty, które pozbawione są chemicznych dodatków. Oprócz tego bardzo ważna jest również zawartość głównego składnika, czyli mięsa.

 

Konserwy, w których składzie znajduje się 50 albo 60% mięsa nie są zdrowymi produktami. Godne uwagi są natomiast produkty, które w składzie mają co najmniej 80% mięsa. Istotna jest również zawartość konserwantów. Na rynku pojawia się coraz więcej produktów w puszkach, które nie mają ich w ogóle. Warto również sięgać po konserwy, które mają w składzie wyłącznie naturalne konserwanty.